Sesamolie is afkomstig van de sesamplant (Sesamum indicum), een eenjarige soort.

De plant wordt veel verbouwd in tropische en warme gebieden, zoals het Middellandse-Zeegebied, voornamelijk voor de zaden die rijk zijn aan een niet-vluchtige olie.

Deze olie wordt verkregen door de zaden uit te persen, meestal in drie fasen.

De eerste koude persing levert de fijnste olie op. Deze olie is bijna smaakloos, lichtgeel en helder van kleur, en wordt zelden ranzig. De geur is echter zeer uitgesproken.

Sesamolie speelt een belangrijke rol in de productie van margarine en andere voedingsmiddelen zoals slaolie en hoogwaardige bak- en braadolie.

Het wordt ook gebruikt in diëten met een laag cholesterolgehalte en is een van de voornaamste bronnen van meervoudig onverzadigde vetzuren.

Sesamolie, rijk aan vitaminen B1, E, en F en mineralen zoals fosfor en magnesium, is voedzaam voor zowel het haar als de huid.

De olie, met een hoge concentratie lecithine, is waardevol voor de zenuw- en hersencellen.

Het wordt eveneens ingezet bij de extractie van etherische oliën (enfleurage).

Sesamolie is uitermate geschikt als huid-, baby- en massageolie, vooral wanneer de huid gevoelig is voor milieuproblemen.

Daarnaast is het een effectief ingrediënt in zonnebrandolie.

Recept voor zonnebrandolie (basisolie):

25 ml sesamolie en
5 ml kokosolie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.