Vuur Cider maken

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 18:37

Vuurcider

Voor vuur in je aderen, licht in je lijf

Fire Cider,  zo noemen ze het in Amerika, waar dit vurige tonic opnieuw tot leven is gewekt. En terecht, want het is een krachtpatser van jewelste.

Toen ik het voor het eerst maakte, verwachtte ik een scherpe, vieze slok. Maar wat een verrassing… Na weken trekken in appelazijn bleken alle smaken te zijn versmolten tot een harmonieus elixer, kruidig, pittig, aards en lichtzoet. Een zegen voor lijf en ziel.

Dit volksmiddel, een moderne reïncarnatie van oeroude wintertonics, wordt al generaties gebruikt om griep, verkoudheid en andere kwalen te weren. Het bevat ingrediënten die ontstekingsremmend, antiviraal en immuunversterkend werken, zoals knoflook, gember, mierikswortel, peper en kurkuma. De azijn trekt hun geneeskracht diep naar buiten, de honing verzacht de scherpte.

Ik voeg er graag extra’s aan toe: citrus, rozemarijn, peterselie… kruiden met ziel. En ja, ik gebruik mierikswortel, die koop ik in Duitsland, waar hij gewoon in de schappen ligt.

 

Ingrediënten

± 750 ml rauwe, ongefilterde appelazijn

1 kop geraspte mierikswortel

1 kop geraspte gember

½ kop kurkuma (vers in stukjes, of 3 el gedroogde poeder)

1 bol knoflook (geschild en gehakt)

2 uien (geschild en in stukken)

1 à 2 pepers (bijv. cayenne, jalapeño)

1 citroen (in plakken, met schil)

2 à 3 takjes rozemarijn

Een handvol tijm

Een bosje peterselie

1 kaneelstokje

3–4 hele kruidnagels

1 tl zwarte peperkorrels

½ kop rauwe honing (of naar smaak)


Gebruik bij voorkeur biologische ingrediënten. Wat je niet vers hebt, kun je deels vervangen door gedroogde vorm.

 

Zo maak je het:

1. Doe alle groenten, kruiden en specerijen in een grote glazen pot (1 liter of meer).


2. Giet de appelazijn erover tot alles goed onderstaat (± 2 cm erboven).


3. Sluit de pot af. Gebruik bakpapier onder een metalen deksel om roest te voorkomen.


4. Schud goed.


5. Laat de pot 3–4 weken trekken op een koele plek. Schud dagelijks of wanneer je eraan denkt.


6. Zeef de inhoud door een fijne doek of zeef.


7. Voeg honing toe naar smaak en roer tot het oplost.


8. Giet de vuurcider in schone flessen en bewaar koel (houdbaar tot 1 jaar).

 

Gebruik:

– 1 el per dag als preventie in koude tijden
– Als gorgel of hoestdrank (verdund met honing)
– In saladedressings, marinades, stoofpotten of soepen
– In thee, sap of warm water bij de eerste keelpijn
– Niet onverdund drinken: bescherm je tandglazuur
– Niet gebruiken bij maagzweren of reflux

Let op: Raadpleeg altijd je arts als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt. Geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar.

 

Spreuk voor erbij:

Wat vurig is, zuivert.
Wat zuivert, verwarmt.
Wat verwarmt, beschermt —
en herinnert je
aan je kracht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.