Het was een kalme dinsdagmiddag toen Hermien, een vrouw in de vijftig, mijn praktijk binnenstapte. Ze had me eerder al gebeld met de klacht van hevige oorpijn aan haar linker oor. Haar gezicht was gespannen, en ik kon zien dat ze niet alleen fysiek leed, maar ook emotioneel onder deze pijn gebukt ging.
"Naar de huisarts ben ik al geweest," begon ze. "Die kon niets vinden. Ik voel me zo ongemakkelijk. En het is zo frustrerend!"
Ik knikte begripvol en nodigde haar uit om plaats te nemen. "Laten we samen kijken naar wat er gaande is. Heb je al eens gehoord van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde?" vroeg ik terwijl ik haar een glas water aanbood.
Hermien schudde haar hoofd. "Nee, wat is dat precies?"
Ik legde uit dat de Nieuwe Germaanse Geneeskunde stelt dat fysieke klachten vaak voortkomen uit onverwerkte emotionele conflicten. Een belangrijk concept binnen deze geneeskunde is de 'brok', een term die verwijst naar een emotionele blokkade. Deze blokkades kunnen ontstaan wanneer er een conflict is dat ons uit balans brengt en dat we niet goed kunnen verwerken.
"Bij klachten aan het linker oor gaat het vaak om het niet kunnen elimineren van een hoorbrok," vertelde ik haar. "Dit wijst op emotionele pijn of onuitgesproken woorden die in ons blijven hangen. Je kunt je als het ware niet uitdrukken of je vindt het moeilijk om bepaalde dingen los te laten."
Hermien knikte, haar ogen vol begrip. "Dat klinkt precies als mijn situatie met mijn zus. We hebben al een tijdje geen contact meer, en dat lijkt me zo zwaar."
"Precies," antwoordde ik. "Aan de andere kant, het rechteroor is gerelateerd aan het niet kunnen absorberen van een hoorbrok—wat betekent dat er informatie of emotionele ervaringen zijn die je niet opvangt of niet kunt toelaten. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie of niet gehoord worden."
We begonnen ons gesprek verder te verkennen en al snel kwam er een onthulling naar voren. Hermien vertelde over een conflict dat ze had gehad met haar zus; dit had zo’n impact op haar emotionele welzijn dat ze nu letterlijk en figuurlijk "de woorden niet wilde horen" – de dingen die ze voelde, maar niet zei, bleven letterlijk in haar systeem hangen.
"Naar mijn gevoel wil ik niet gehoord worden," zei ze met een zucht. "Ik wil het conflict niet onder ogen zien."
Ik hielp haar om dieper in deze emotionele laag te duiken, en we spraken over haar relatie met haar zus, de verborgen boosheid en de angst om uit te spreken wat ze echt voelde. Met elk inzicht leek Hermien een beetje lichter te worden.
Naarmate ons gesprek vorderde, vroeg ik haar om haar ogen te sluiten en zich voor te stellen dat ze met haar zus in gesprek was. "Zeg alles wat je voelt. Laat het eruit."
Ze nam een diepe ademhaling en begon te spreken, met een mix van woede en verdriet. Bij elke woordenstroom leek de oorpijn aan haar linker kant te verminderen. Na een paar minuten merkte ze dat de druk in haar oor afnam en een vaag gevoel van ontlasting opkwam.
"Het voelt alsof er iets vrijkomt," zei ze met een verraste glimlach. "Regelmatig als ik zoiets bedenk, krijg ik een heftige pijn."
Tot slot concludeerden we dat de oorpijn inderdaad verband hield met deze emotionele blokkade. Door de woorden eindelijk te delen, startte Hermien een proces van genezing en eliminatie van deze hoorbrok in haar linker oor.
Wat betreft het rechteroor, gezien er momenteel geen klachten waren, zou het hier mogelijk gaan om een behoefte aan zelfreflectie en het absorberen van nieuwe ervaringen. Ik legde uit dat het belangrijk was om open te staan voor feedback en nieuwe inzichten, iets waar ze in het verleden misschien moeite mee had gehad.
Hermien verliet mijn praktijk met een gevoel van opluchting en de wil om de dialoog met haar zus aan te gaan. De Nieuwe Germaanse Geneeskunde had haar geholpen niet alleen een fysieke klacht te verhelpen, maar ook om de wortel van haar pijn en de onderliggende emotionele conflicten aan te pakken. Ze voelde zich weer opnieuw verbonden, zowel met zichzelf als met haar omgeving.
Reactie plaatsen
Reacties