Onlangs zat Ben, een man in de dertig, tegenover me in mijn praktijk. Hij had steeds meer last van dalende darmklachten die zijn dagelijkse leven verstoorden. De buikpijn, winderigheid en een onbestemd gevoel van onbehagen leken hem continu te achtervolgen.
"Ik krijg altijd dezelfde medicatie die niet helpt, begon Ben terwijl hij aan zijn koffie nipte. "Ik weet niet meer wat ik moet doen."
Ik zei dat medicatie helaas een veelvoorkomende manier is om klachten te onderdrukken maar dat het nooit aan de kern van het probleem kan werken en nodigde hem uit om dieper in zijn klachten te duiken. "Laten we samen kijken naar wat er echt aan de hand is. Ik stelde voor om samen te kijken binnen de visie van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde.
Ben keek nieuwsgierig, en ik legde het basisprincipe uit. "De Nieuwe Germaanse Geneeskunde stelt dat lichamelijke klachten voortkomen uit emotionele conflicten. Vaak begint het allemaal met een inslag—een pijnlijke gebeurtenis of moment dat je diep raakt. Dit noemen we een 'painful moment.' Het is dit moment dat als het ware de trigger is voor de klachten die later kunnen ontstaan."
Ben keek me met een gefascineerde blik aan. "Ik heb nog nooit zo veel over mijn klachten nagedacht. Wat bedoel je precies met zo'n painful moment?"
Ik legde uit dat ons lichaam reageert op emotionele stress, en dat een krachtige schok of een pijnlijke gebeurtenis kan leiden tot deze conflicten in ons systeem. "Deze inslag leidt vaak tot het afsluiten of onderdrukken van gevoelens, wat op zijn beurt weer lichamelijke klachten kan veroorzaken."
Ben leunde naar voren, zichtbaar geconcentreerd. "Nu je het zegt, er is iets dat me lastigvalt. Ongeveer een jaar geleden was er een hevige ruzie met mijn beste vriend. We hebben elkaar al maanden niet gesproken, en dat blijft maar door mijn hoofd spoken. Ik voel me schuldig en heb het idee dat ik het niet goed heb afgewikkeld."
"Dat klinkt als een significant painful moment," zei ik. "Zulke conflicten kunnen grote impact hebben op ons emotionele welzijn. De ruzie met je vriend heeft je misschien het gevoel gegeven van afwijzing of verlies, wat ervoor kan zorgen dat je je niet gehoord of gesteund voelt. Dit kan zich manifesteren in je lichaam, bijvoorbeeld als darmklachten, omdat je endoderm—wat onder andere verantwoordelijk is voor de spijsvertering—is aangetast door deze tegenstrijdige emoties."
Ben knikte, zijn gezicht vol herkenning. "Ik had helemaal niet door dat mijn darmproblemen zo nauw verbonden waren met die ruzie. Het voelt alsof die onopgeloste situatie me blijft achtervolgen."
"Precies," legde ik verder uit. "Deze brok van emoties die je niet verwerkt, kan leiden tot een stagnatie in je spijsvertering. Het lichaam geeft je signalen—zoals pijn en ongemak—om je te waarschuwen dat er iets niet klopt. Je kunt het vergelijken met het idee dat je een zware last met je meedraagt zonder het ooit te delen."
We spraken dieper over het verlies van zijn vriend en de gevoelens van verdriet en schuld die het met zich meebracht. "Door niet met deze situatie om te gaan, lopen je emoties vast in je lichaam. Dit beïnvloedt niet alleen je mentale welzijn, maar kan ook de fysieke reacties in je darmen beïnvloeden," verklaarde ik.
"Wat kan ik nu doen om dit aan te pakken?" vroeg Ben met een sprankje hoop.
"Het eerste is om het gesprek met jezelf en met anderen aan te gaan over hoe je je voelt. Dit betekent dat je het conflict met je vriend onder ogen moet zien, maar ook de emoties die je over jezelf hebt. Neem de tijd om na te denken over wat je echt nodig hebt en hoe je weer in contact kunt komen met de mensen om je heen," adviseerde ik.
"Schrijf alles op en probeer het gesprek aan te gaan. Het doel is om die onverwerkte emoties vrij te laten stromen, zodat ze je lichaam niet langer belasten," voegde ik eraan toe.
Na onze sessie verliet Ben mijn praktijk met hernieuwde moed. Het was niet alleen de strijd tegen fysieke pijn waar hij mee aan de slag ging; het was ook de uitdaging om zijn emotionele blokkades te verkennen en te doorbreken. Hij begreep nu dat zijn darmklachten niet alleen een lichamelijke disfunctie waren, maar ook een kans om te groeien en zichzelf beter te leren kennen.
Over enkele weken zal hij ter evaluatie terugkomen. Ik ben benieuwd naar zijn ontwikkelingen en hoe de Nieuwe Germaanse Geneeskunde hem zal helpen om met zowel zijn klachten als zijn emoties aan de slag te gaan. Het harde inzicht is dat de weg naar healing vaak begint met het omarmen van die pijnlijke momenten, zodat ze geen controle meer over ons kunnen uitoefenen. Dit verhaal wordt vervolgd!
Reactie plaatsen
Reacties