Pinksteren

Hoewel Pinksteren vandaag vooral bekendstaat als een christelijke hoogtijdag die de uitstorting van de Heilige Geest herdenkt, gaat de geschiedenis van dit feest veel verder terug dan het vroege christendom. De christelijke betekenis van Pinksteren, zoals verwoord in Handelingen 2, werd pas eeuwen later over Europa verspreid. Daarvóór kende men in grote delen van Noordwest-Europa rond dezelfde tijd van het jaar al seizoensvieringen en vruchtbaarheidsrituelen die diep verankerd waren in het ritme van de natuur en de agrarische kalender.

Lees meer »

Dauwtrappen

Dauwtrappen is een oude volksritueel dat vooral in Nederland en andere delen van Noordwest-Europa bekendstaat. Het woord ‘dauwtrappen’ verwijst naar het vrijwillig en op blote voeten de ochtenddauw betreden, vaak op Hemelvaartsdag of tijdens andere overgangsperioden in het jaar. Het was een praktijk die teruggaat tot de middeleeuwen en zelfs daarvoor, en werd uitgevoerd met het doel om de kracht van de natuur te activeren, vruchtbaarheid te stimuleren en de overgang van donker naar licht te markeren.

Lees meer »

De oude beuk

Op die dagen dat de verbinding zoek lijkt, vind ik mijn toevlucht in een wandeling. Als de natuur buiten bereik is, dwaal ik door het historische Leeuwarden, over de terpen en door de smalle steegjes vol verhalen.

Lees meer »

Vasten

Over twee weken wordt in de katholieke kerk het Maria Tenhemelopneming feest gevierd.

Lees meer »

een dag buiten de tijd.

In verschillende kalenders vind je ze terug, een dag of zelfs meerdere dagen buiten de tijd. En altijd hebben ze te maken met het natuurlijke ritme en de kosmische orde. Vandaag is het de beurt aan de Maya`s!

Lees meer »

Hulst

We zijn volgens de Keltische boomkalender alweer 2 dagen onderweg in de energie van de Hulst.

Lees meer »

Ostara

Ook bekend als: Oestre, Pasen, de Lente Equinox, Vernal (lente) Equinox, Alban Eiler (Caledonii), Méan Earraigh en Ooster

Lees meer »

Valentijnsdag

vindt zijn oorsprong in oude orgastische feesten. Op 14 februari vierden de Romeinen Febris (wat koorts betekent), een heilige seksuele razernij ter ere van Juno Februa, een aspect van de godin van de amoureuze liefde. Dit seksfeest viel samen met de tijd dat de vogels in Italië geacht werden te paren.

Lees meer »

Imbolc

Imbolc / OimelcUitspraak: “Immolc”, dus de B wordt niet uitgesproken in het Gaelic en de klemtoon ligt op de tweede lettergreep.Dit Keltische jaarfeest wordt gevierd op 1 of 2 februari. Hierover zijn de meningen verdeeld.De Kelten hadden de gewoonte om feestdagen te beginnen in de schemering van de voorafgaande nacht, dus alle grote vieringen zouden de nacht vóór de dag van het festival beginnen, net zoals nieuwjaarsfeesten op oudejaarsavond beginnen. Mogelijk komt de verwarring voort uit deze praktijk. Ieder jaar rond deze tijd zie ik verschillende websites vermelden dat Imbolc letterlijk in de buik betekent.Hier kunnen we een kanttekening bij plaatsen want in feite kan het woord niet goed vertaald worden en komt deze betekenis misschien het best in de buurt.Het woord betekent dus zeg maar vrij vertaald In de buik daarnaast kan het een afgeleide zijn van het woord “Oimelc” wat ooienmelk betekent.Of van Rond de buik waarin ook op de buik van moeder Aarde gedoeld wordt maar dan als bewerkbare grond waar omheen eerst een ronde geploegd werd. Wanneer de buik dan zichtbaar werd dan volgden er 3 processierondes waarin de Godin rond de akker gedragen werd.

Lees meer »

Imbolc

Uitspraak: “Immolc”, dus de B wordt niet uitgesproken in het Gaelisch en de klemtoon ligt op de tweede lettergreep.

Lees meer »